ΑΕΠΠ-ΑΟΘ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) του 5ου επιστημονικού πεδίου έχουν εξελιχθεί σε δυο από τα μαθήματα κλειδιά των τελευταίων ετών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Αλγόριθμος συνιστά την έναρξη της προετοιμασίας των μαθητών από την Άνοιξη της Β’ Λυκείου.
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2017 στο ΑΕΠΠ-ΑΟΘ:
Σε ποσοστά που πλησίασαν το 50%, οι μαθητές του 5ου επιστημονικού πεδίου έγραψαν βαθμούς κάτω από τη βάση και στα δυο μαθήματα τα τελευταία έτη! Παράλληλα, μόνο το 15% των μαθητών έγραψαν βαθμούς πάνω από 18. Παρ’ ότι λοιπόν τα θέματα του 2017 χαρακτηρίστηκαν βατά, η πλειοψηφία των μαθητών απέτυχε να ανταποκριθεί. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό είναι η υποβάθμιση των μαθημάτων από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, η αύξηση των απαιτήσεων των μαθημάτων δεδομένης της μεγάλης έκτασης της ύλης, αλλά κυρίως η ελλιπής προετοιμασία των μαθητών.
Γιατί συνίσταται η προετοιμασία του ΑΕΠΠ από τη Β’ Λυκείου;
Το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ' Λυκείου αποτελεί ένα μάθημα υποδομής και δόμησης της σκέψης, προετοιμάζοντας τους μαθητές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο στα τμήματα Πληροφορικής αλλά και σε πολλά ακόμα τμήματα που απαιτείται η γνώση της αλγοριθμικής σχεδίασης. Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να καταστούν ικανοί να επιλύουν απλά προβλήματα σε προγραμματιστικό περιβάλλον, με βάση τις γενικές αρχές των σύγχρονων πραγματικών γλωσσών προγραμματισμού. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στη μάθηση βασικών εννοιών του προγραμματισμού, που οφείλονται στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών, στη δυσκολία κατανόησης ειδικών γνώσεων προγραμματισμού και στην έλλειψη λογικο-μαθηματικής γνώσης. Με πιο απλά λόγια η εμπειρική προσέγγιση που συνοψίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών «θα μάθουμε στο μαθητή να αναπτύσσει 10 κατηγορίες προγραμμάτων γιατί περίπου αυτά πέφτουν στις εξετάσεις» δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει στα χαμηλά βαθμολογικά αποτελέσματα που περιγράφηκαν παραπάνω. Οι δυσκολίες αυτές αντανακλούν την ανάγκη μιας άλλης προσέγγισης του προγραμματισμού, η οποία θα βοηθήσει αποτελεσματικά τους αρχάριους προγραμματιστές στην καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων (αναλυτική-συνθετική σκέψη, αφαιρετική ικανότητα, μοντελοποίηση λύσεων) που είναι και η ουσία της διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος. Οπωσδήποτε η κατανόηση και ανάπτυξη αλγορίθμων είναι διαδικασίες προοδευτικές και πραγματοποιούνται σε βάθος χρόνου και για το λόγο αυτό θεωρούμε σημαντική την έναρξη της προετοιμασίας των μαθητών για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα του ΑΕΠΠ από την Άνοιξη της Β’ Λυκείου, με 1,5 ώρα την εβδομάδα.
Γιατί συνίσταται η προετοιμασία του ΑΟΘ από τη Β’ Λυκείου;
Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έχουν ως στόχο να εισάγουν τον μαθητή στις βασικές οικονομικές έννοιες. Απαραίτητα στοιχεία του μαθήματος είναι βασικές μαθηματικές γνώσεις καθώς και σχεδίαση και ανάλυση διαγραμμάτων και γραφημάτων. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόζει την θεωρία πάνω στις ασκήσεις και τα προβλήματα καθώς και να μπορεί να εξάγει συμπεράσματα αλλά και να προτείνει λύσεις. Ο συνδυασμός των οικονομικών γνώσεων με την μαθηματική επιστήμη καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας του μαθήματος μας οδηγούν να προτείνουμε την έναρξη της προετοιμασίας από την Β’ Λυκείου με 1,5 ώρα την εβδομάδα έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη αφομοίωση αλλά και προετοιμασία για την Γ’ λυκείου.
Τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης έναρξης της προετοιμασίας των μαθητών συνοψίζονται στα εξής:
Εξασφάλιση της απαραίτητης χρονικής περιόδου για την προοδευτική οικοδόμηση της γνώσης από τον μαθητή.
Ολοκλήρωση της ύλης του μαθήματος μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων της Γ’ λυκείου.
Επαρκής χρονική διάρκεια για επαναλήψεις και τελειοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που οικοδόμησε ο μαθητής.
Απώλεια άγχους και πίεσης από τη μεριά του μαθητή, ώστε να μπορέσει απερίσπαστα να τελειοποιήσει τις γνώσεις αυτές.